El peu diabètic representa una complicació freqüent en persones amb diabetis, considerant-se un peu en situació de risc. Afecta significativament al benestar dels pacients, causant símptomes com a dolor i ferides que poden portar a infeccions severes.
Riscos associats
Una de les complicacions més temudes en el context del peu diabètic és l’aparició de ferides als peus. Les persones amb aquesta condició tenen major propensió a experimentar ferides a causa de la neuropatia, que redueix la capacitat de sentir dolor i canvis de temperatura als peus. Això pot portar a un peu isquèmic i disminuir el flux sanguini, resultant en conseqüències severes com a gangrena i, en situacions extremes, pot requerir amputacions. Per això, és vital la consulta amb un especialista en podologia per avaluar la salut del peu i establir un pla de cura adequat.
Prevenció del peu diabètic
Per reduir els riscos, és essencial implementar mesures preventives efectives:
- Mantenir un control òptim de la diabetis.
- Rentar els peus cada dia amb aigua tèbia i sabó suau, assecant acuradament, especialment entre els dits.
- Aplicar cremes hidratants específiques.
- Evitar manipular callositats.
- Talleu les ungles rectes i eviteu deixar-les molt curtes.
- Optar per mitjons de fibres naturals i que no comprimeixin.
- Evitar l’exposició directa a la calor als peus per prevenir cremades, a causa de la possible manca de sensibilitat.
- Triar un calçat còmode i apropiat perquè no causi lesions.
- Programar visites regulars de control amb el podòleg per revisar els peus.
Atenció podològica amb visites autoritzades pel CatSalut
L’adopció d’un estil de vida saludable, l’ús de sabates i mitjons adequats, i les visites regulars al podòleg són mesures clau per a evitar el peu diabètic, així com per a prevenir úlceres, sequedat, inflor, i altres condicions que requereixen tractaments especialitzats d’infermeria.
A Essentia Centre Mèdic tenim conveni amb el CatSalut per tal de col·laborar en el tractament i seguiment del peu diabètic en:
- Control i cura de lesions queratòtiques i unguials.
- Control i tractament de lesions de grau I (superficials).
- Valoració d’alteracions estructurals del peu. ⠀
El nombre de visites anuals al podòleg, recomanades per a persones amb diabetis mellitus, ja sigui diabetis tipus 1 o diabetis tipus 2, s’estableix en funció del nivell risc de la persona.
Font: CatSalut
Per demanar visita al nostre centre, cal que contacteu prèviament amb el vostre metge de capçalera o infermera del CAP per obtenir l’autorització necessària.